Komu se vyplatí havarijní pojistka a komu už ne?

Komu se vyplatí havarijní pojistka a komu už ne?

Možná si pořizujete nové auto, možná ho už nějaký ten pátek máte. Vlastnit auto neznamená s ním jen jezdit, ale také mu sjednat pojištění. Povinné ručení je nutností, tam není co řešit, ale havarijní pojištění? To je dobrovolné a je jen na vás, zda si ho sjednáte nebo ne.

Jaký je rozdíl mezi havarijkem a povinným ručením?

Povinné ručení se vztahuje na škody, které způsobíte provozem vozidla třetí straně, nekryje ale škody, které vzniknou vám. Na to už je potřeba havarijní pojištění. Když tak způsobíte nehody a někomu cizímu vzniknou škody na majetku, zdraví, životě nebo škoda s povahou ušlého zisku, uhradí je za splnění určitých podmínek pojišťovna, stejně jako náklady na odstranění nehody. Škody na vašem voze buď zaplatíte sami, nebo pokud máte havarijní pojištění, můžete se obrátit na pojišťovnu.

Proti čemu vás havarijní pojištění chrání?

Havarijní pojištění vám poskytne krytí pro případ:

  • Havárie, tedy autonehody nebo třeba střetu se zvěří.
  • Odcizení vozidla
  • Vandalismu, kdy vozidlo poškodí jiná osoba.
  • Živelních pohrom jako je povodeň, vichřice, krupobití, pád stromu na auto apod.
  • Neoprávněného užití vozidla
  • Nákup náhradních dílů na opravu vozidla
  • U nových vozidel si k němu můžete sjednat i GAP pojištění. Když pak dojde k totální škodě na autě, pojišťovna místo aktuální ceny, která je ponížená o opotřebení, vyplatí pořizovací cenu automobilu.

Víte, že je jen na vás, zda si sjednáte havarijní pojištění ve variantě all-risk, kdy budete chráněni pro všechny výše vyjmenované situace, vyjma GAP pojištění (to se sjednává zvlášť), nebo se pojistíte jen proti některým rizikům. V každém případě si ale kromě rizik pohlídejte i výši spoluúčasti, která určuje, jakou měrou se na škodě na vlastním vozidle budete podílet.

Spoluúčast se vyjadřuje buď procenty nebo částkou, platí ta vyšší z nich. Když si sjednáte například spoluúčast 10 % nebo 10 000 Kč a škoda bude 50 000 Kč, pojišťovna zaplatí 40 000 Kč a vy 10 000 Kč. Spoluúčast může být i 5 % nebo 5 000 Kč, případně nulová, ovlivňuje i cenu pojistného. Čím je nižší, tím vyšší pojistné platíte.

Zdroj: fotobanka

Vyplatí se vám havarijní pojištění?

U nového auta není co řešit. Investovali jste do něj docela dost peněz, možná ho dokonce ještě splácíte. V takovou chvíli je havarijní pojištění skoro i nutností, přece o svoji investici nechcete přijít. I oprava malé škody na autě může vyšplhat do tisíců i desetitisíců, proč ji celou hradit z vlastní kapsy? Cena auta ale s každým ujetým kilometrem klesá, na rozdíl od pojistného. Kde je hranice toho, že se vám havarijko už nevyplatí?

Obecně ji stanovit nelze, některá vozidla mají vysokou cenu i po pár letech používání. Další věc je, zda si můžete v případě potřeby pořídit nové auto. Ještě docela nedávno se říkalo, že havarijní pojistka pro staré auto už nedává smysl, pojišťovny totiž jeho stáří nijak nezohledňovali. Dneska je to naštěstí jinak a pojišťovny nabízí přímo pojištění pro starší auta, které je ve srovnání s běžným havarijkem výrazně levnější.

Víte, že ušetřit na havarijním pojištění můžete i díky online porovnání pojištění?

Pojištění