Základní pojištění stačí, rozšíření je jen nadstavba

Základní pojištění stačí, rozšíření je jen nadstavba

Základní pojištění stačí, rozšíření je jen nadstavba

Co si vlastně pojistit, pokud chcete žít v klidu a bez starostí, že vás překvapí nečekaná událost? Je dobré si zařídit životní pojištění se spořením, nebo byste si měli spořit raději zvlášť? Pojďme se tomu všemu podívat na zoubek.

Je pěkné pojistit se pro každý případ, i tu nejméně pravděpodobnou událost. Tušíte ale, kolik by vás takové pojištění stálo? V případě pojištění bez spoření navíc tyto peníze vyhazujete oknem. Kdyby skutečně došlo k pojistné události, pojišťovna vám nejspíš vyplatí více, než jste jí za celé ty roky dali, ale jinak o své peníze nenávratně přijdete. Právě proto je nejrozumnější pojistit si pouze hlavní rizika.

Jaká hlavní rizika se určitě vyplatí pojistit?

Životní pojištění by vám určitě mělo krýt následující situace. Pojištění proti ztrátě výdělku při nemoci, trvalá invalidita a smrt.

Pracovní neschopnost: Z důvodu úrazu či dlouhé nemoci se může stát, že nebudete schopní vykonávat své zaměstnání. Jste-li OSVČ neplatící si extra nemocenskou, nedostanete od státu vůbec nic. Jako zaměstnanci vám dá 60 % hrubého příjmu, což na živobytí většině lidí také nevystačí. Proto je důležité mít pojištění.

Invalidita: Při 3. stupni invalidity dostáváte od státu důchod ve výši 11 000 Kč. To je částka poměrně směšná, když uvážíte, co všechno by se ve vašem životě změnilo a jaké investice navíc by vás čekaly. Peněz potřebujete ještě více, než když jste byli zdraví.

Smrt: Nikdo z nás na ni nechce myslet, přesto se to stává. Zajistěte, aby v takovém případě rodina nebyla ještě navíc ve finančních potížích.

Toto je základ, vše ostatní je považováno za nadstavbu. V mladém věku a první fázi dospělosti, kdy šetříte každou korunu na vlastní bydlení, auto a pro rodinu, nejsou tyto nadstavby tolik podstatné.

Žijete zdravě? Ušetříte!
Dobrou zprávu máme pro všechny milovníky zdravého životního stylu. Pojišťovna Mutumutu klientům vyznávajícím zdravý životní styl vrací 30 % pojistného zpět. U zdravých lidí je nižší šance pojistné události, proč by tedy měli platit stejné peníze jako ti, kdo se o zdraví nestarají?

Spořte si raději samostatně

Obecně se doporučuje uzavřít si klasické životní pojištění, nikoliv variantu se spořením. Daleko výhodnější je spořit si jinou formou samostatně. U pojištění se spořením totiž platíte provizi pojišťovně i investiční společnosti, nevyplatí se to.

Nezapomeňte na pojištění nemovitosti

Kromě základního životního pojištění však nezapomeňte uzavřít i pojištění nemovitosti a drahého majetku. Pokud už něco vlastníte, je dobré si to zajistit.

Pojištění